DC-Introductie - Documents Under Control

Ga naar de inhoud
DOCUMENTS UNDER CONTROL
Lees hier hoe documenten beheer u het leven makkelijker kan maken.

INTRODUCTION

(Dit is een vertaling uit het engels.)

Welkom in de wondere wereld van document control. Met meer dan 20 jaar ervaring in document management en document control vond ik het tijd om mijn verhaal te vertellen.

Tot voor een paar jaar geleden waren er nauwelijk boeken te vinden over document control. En dat irriteerde me mateloos. Er waren wel boeken over information management, en boeken over Engineering documentation. Maar niet echt de boeken die ik zocht en al helemaal niet het soort boeken dat ik interessant vond voor document control.

Gelukkig zijn er sinds 2014 een aantal boeken geschreven. Sommigen goed, sommigen slecht. Maar ondanks dat mistte ik de persoonlijk touch van een document controller, daar de meeste boeken zijn geschreven vanuit oogpunt van de project manager of engineer.

Het beste boek tot dusverre is volgens mij het boek 'Document Control' van Kassa Dawitz. Dit boek dateert alweer van 2015. Prettig lezen, niet al te groot, dekt grotendeels de lading. Maar, ook weer bekeken vanuit de ogen van een project manager. Het verklaart een paar zienswijze. Als je meer wil weten vanuit die zienswijze kan ik je Dawitz zeker aanraden.

Maar, zoals al geschreven, niet vanuit de ogen van een document controller. Dus, vandaar deze site.

Deze site is in de eerste plaats bedoeld voor de document controller. Ik probeer zoveel mogelijk te beschrijven op basis van wat ik in de loop der jaren geleerd heb, op basis van ervaring, op een manier zodat iedereen het begrijpt. Praktijk probeer ik te onderbouwen met voorbeelden uit mijn ervaring, onderbouwd met praktijken uit boeken, en sporadisch verhalen van anderen. Af en toe zal ik wel afdwalen. Feedback is altijd welkome.

Veel voorbeelden zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring, op een dusdanige manier geschreven dat het niet te achterhalen is wie, wat en waar de ervaring is opgedaan. Hoewel ik me kan voorstellen dat sommige mensen wel weten over wie dit gaat, of over welk bedrijf. Om privacy en legale redenen zal ik die verdenkingen niet erkennen, noch ontkennen.

Waarom die persoonlijke ervaringen? Omdat document control afhankelijk is van haar rol binnen een bedrijf, ideëen van wat in mijn ogen document control is binnen het bedrijf en wat je er zelf van maakt.

Ik probeer deze site daarom zo toegangkelijk mogelijk te maken. Ik richt me op het geven van correcte informatie en het aanbrengen van een bepaalde structuur. Gedurende de tijd zal de indeling veranderen. Items die nu logisch lijken op een bepaalde plek zullen uiteindelijk een nog logischere plek krijgen. De volgorde is gekozen om het begrijpelijk en logisch te maken. Naarmate er meer artikelen komen zullen ze verplaatst worden naar de locatie die meer recht doet aan de artikelen.

Hoewel geschreven voor de document controller, plaats ik de artikelen op een dusdanig plaats in de structuur zodat het ook voor de niet-document controller te begrijpen is.

De bedoeling is deze site zo compleet mogelijk te maken als mogelijk is. Als je denkt dat er iets mist en echt voorrang heeft op de rest, dan hoor ik dat graag. Alle feedback die ik kan krijgen is meegenomen. En wie weet, maar ik er ooit een boek van en wordt je daarin genoemd.

Het is ook de bedoeling dat er informatie op de site staat die niet echt onderdeel zijn van de document control werkzaamheden, maar die je, zeker als senior of lead, wel tegen komt.

This to make you understand why document controllers do what they do.

Veel plezier met lezen.


Original published by J.K.A.Kos in Document Control · 2016-08-21
Geplaatst 2020-10-30 - Dit is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd.
© 2014 - 2024 Documents Under Control
Webdesign by: WWW.KOS4U2.NL
Terug naar de inhoud