NEN 3126 - Documents Under Control

Ga naar de inhoud
DOCUMENTS UNDER CONTROL
Lees hier hoe documenten beheer u het leven makkelijker kan maken.

NORMERING EN RICHTLIJNEN: NEN 3126
Gepubliceerd door J.K.A.Kos in Standaard, richtlijnen • 3/11/2015 10:44:00


Het identificeren is zo belangrijk bevonden dat er ooit door de overheid, het bedrijfsleven en opleidingsinstituten en het Nederlandse Normalisatie-instituut een norm is opgesteld voor het indelen en uitwerken van documenten, de NEN 3126. In deze norm werden voorschriften gegeven voor bijvoorbeeld:

  • De kenmerken van het document : De titel, auteur, datum en plaats van opmaak, status markeringen zoals "draft" of "kopie" of "vertrouwelijk".
  • De redactionele indeling : dit betreft het aanbrengen van differentiaties door middel van hoofden (headers), indelingstekens (markings), paragraven (paragraphs) en schrijfwijze.
  • De typografische indeling : het gebruiken van een paginalay-out, marges, regelnummering, regelafstand en leestekens tot noten, verwijzingstekens en tabellen en figuren.
  • Grootheden en eenheden : gebruik van symbolen en eenheden in met name formules.
  • Getallen en geldbedragen : schrijfwijze van verschillende soorten getallen, zoals geldbedragen, telefoonnummers of bankrekening-nummers.
Let wel dit is een normering, hoewel niet verplicht maakt het naleven hiervan het een stuk makkelijker voor anderen. Zoals we later zullen zien zal het per bedrijf verschillen.

Met de digitalisering is het nut van deze normering minder belangrijk geworden en per 4 juni 2013 is deze officieel ingetrokken.
© 2014 - 2024 Documents Under Control
Webdesign by: WWW.KOS4U2.NL
Terug naar de inhoud